Att upptäcka nya maträtter och viner är en av de saker som Secret Escapes medlemmar värderar högst när det kommer till resande. Trots att man i vår tid kan hitta recept på internet och laga till samma saker hemma i sitt kök blir paellan aldrig lika god som som på restaurangen på Costa del Sol. Sen finns det en annan kategori turister som för vilka restaurangerna är målet med resan. De kallar sig själva foodies och kan åka till andra sidan jorden för att få äta en viss sorts sashimi.

Vill man ge sig ut på en foodie-odyssée i Europa är Baskien ett säkert tips. Ingenstans i världen har de lika många stjärnkrogar per capita som här. Andra hotspots för Michelinkrogar är föga förvånande Paris, regionen Auvergne-Rhône-Alpes och Franska rivieran. Vill man inte ge sig ut så långt efter nyskapande matupplevelser kan man bege sig till vårt grannland Danmark som har sammanlagt 35 stjärnor varav två restauranger har två.

Att åka runt bland vingårdar är ett fantastiskt sätt att se mer av destinationens landsbygd samtidigt som man får chansen att prova unika viner från ovanliga druvor och sällsynta årgångar. På en del gårdar finns möjlighet till övernattning, vilket kan vara ett bra val om man glömde av att använda spottkoppen under vinprovningen. Bil är ofta det enda sättet att ta sig mellan gårdarna.

Längs med Medelhavsområdet hittar du vinodlingar nästan överallt, från Grekland i öster till Portugal i väst. Det lokala vinet är inte sällan traktens stolthet och man kan lära sig mycket genom att fråga runt. Befinner man sig längre upp på den europeiska kontinenten är mellersta och nordöstra Frankrike (Loire, Champagne, Jura och Savoie), sydvästra Tyskland (Rhen och Mosel) samt Österrike och Ungern bra resmål.

Det som i vinvärlden kallas “Nya världen”: Sydafrika, USA och Argentina med flera, har, trots sitt namn, vingårdar som kan ha flera hundra år på nacken. Vinområdet Stellenbosch utanför Kapstaden och Napa Valley i Kalifornien är två regioner som har väl utbyggd vinturism.

Aktuella kampanjer